Pelkkä palovaroitin ei riitä putkiremontissa

Arto Kemppainen

Taloyhtiöiden putkiremonteissa tehdään uusia reikiä rakennukseen vesi-, viemäri-, ilmanvaihto ja sähköjohtojen asentamisen yhteydessä. Uudet läpiviennit sekä vanhat poistetut läpiviennit tulee tukkia siten, että rakennus olisi tulipalon sattuessa turvallinen. Tätä varten putkiremontteja suunniteltaessa tulee rakennesuunnittelijan ottaa selvää kaikesta rakenteita lävistävästä talotekniikasta. Yhtenä suunnittelukokonaisuutena onkin palokatkosuunnitelma, jonka laatii rakennesuunnittelija.

Palokatkosuunnitelmat tulee hyväksyttää paikallisessa rakennusvalvonnassa. Rakennesuunnittelijan laatimaan suunnitelmaan kuuluu pohjapiirustus, jossa näkyy kaikki lävistykset seinissä, lattioissa ja katossa ja selvitys millainen palokatko kulloiseenkin kohtaan tulee. Erityyppisten materiaalien palokatkot ovat erilaisia ja sen vuoksi suunnittelija määrittää palokatkodetaljit, joihin pohjapiirustuksessa viitataan.

Palokatkojen tekemisessä on tarkat hyväksyntäkäytännöt (ETA), jotka perustuvat mm. koepolttoihin ja testauksiin. Sillä onkin väliä mille tietylle tuotevalmistajan tuotteelle rakennesuunnittelija on detaljipiirustuksensa tehnyt.

Palokatkoilla on kahdenlaista merkitystä, palotilanteen toiminta ja ilmatiiveys. Palokatkoja ei käytännössä saisi tehdä kuka tahansa. Palokatkon kohdalla tulisi myös olla merkintätarra, josta käy selville se henkilö joka palokatkon teki ja millä tuotteella. Ikävä kyllä sellaisiakin linjasaneerauksiakin on tehty, joissa palokatkot on ”unohtunut” tehdä. Toinen ongelma on myös se, että pääurakoitsija on päättänyt säästää ja on teettänyt palokatkot osaamattomilla apumiehillään ja yleensä myös vääränlaisilla tuotteilla.

Voisi kuvitella, että virheellisesti tehdyt palokatkot löytyisivät valvojan tarkastuksissa, mutta voin todeta, että näin ei aina ole ollut. Onkohan niin, että kun rakentamisessa yhdistetään rakennustekniikka lvi-tekniikkaan tai sähkötekniikkaan, niin silloin se ei oikein kuuluisi kenenkään vastuualueelle? Ehkä tietoisuutta tulisi lisätä palokatkotekniikasta ja sen alan osaajien olemassaolo tulisi saattaa suurempaan tietoisuuteen ja että palokatkoasentajia osattaisiin myös vaatia työmaalle.

Olihan teidän putkiremontissa myös palokatkoasentajia? Onhan palokatkot merkitty ja tietoisuus niistä on olemassa? Jos ei, niin kannattaa käyttää meidän jäsenpalveluja hyväksi ja selvittää mitä tulisi tehdä seuraavaksi.

Arto Kemppainen
lvi-asiantuntija
Kiinteistöliitto Uusimaa

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan asiantuntija ja palvelee jäseniä LVI-teknisissä asioissa (ma – pe 9 – 15) 040 136 5785.

Eikö taloyhtiönne ole vielä jäsen? Tutustu palveluihimme ja liity jäseneksi www.ukl.fi