Vem ansvarar för skador vid husbolagets renovering – aktieägaren eller bolaget?
Föreställ dig en situation där en aktieägares hem precis fått ett nytt parkettgolv installerat, ett skräddarsytt designkök på plats och en värdefull ullmatta pryder vardagsrummets golv. Sedan inleds husbolagets stambyte – och plötsligt finns det repor i parketten, märken på köksinredningen och vattenskador på mattan. Vem bär ansvaret? Kan aktieägaren få ersättning, och av vem?
Sådana situationer är inte ovanliga. Även om själva renoveringen genomförs tekniskt felfritt, kan konsekvenserna ur aktieägarens synvinkel vara besvärliga – och dyra. Bör aktieägaren då vända sig direkt till entreprenören, eller kan ersättning krävas av husbolaget?
Entreprenörens ansvar
Aktieägaren har rätt att kräva skadestånd direkt av skadevållaren, det vill säga entreprenören. Detta grundar sig på den allmänna skadeståndslagen. För att få ersättning krävs dock att aktieägaren kan visa att skadan orsakats av entreprenörens vårdslöshet eller avsiktliga agerande.
Husbolagets ansvar som beställare
Utöver entreprenören kan även husbolaget ibland hållas ansvarigt för skadorna. Enligt lagen om bostadsaktiebolag kan bolaget bli ersättningsskyldigt om det har bidragit till skadan genom att bryta mot lagens eller bolagsordningens bestämmelser – antingen avsiktligt eller av vårdslöshet.
Vid underhållsarbete ska god byggpraxis följas, enligt lagen om bostadsaktiebolag. Detta gäller både entreprenören och husbolaget som beställare. Det är husbolagets ansvar att säkerställa att den valda entreprenören arbetar yrkeskunnigt och noggrant. Bolaget ska också se till att planering, avtal, genomförande och övervakning av arbetet sker korrekt.
Om till exempel planeringen eller övervakningen av ett reparationsarbete försummas och detta leder till skador för en aktieägare, kan bolaget ofta hållas ansvarigt. Ersättningsansvar kan även uppstå om bolaget valt en inkompetent entreprenör eller inte ingripit mot tydliga arbetsfel som bolaget fått kännedom om.
Hur kan husbolaget undvika ansvar?
För att undvika att hållas ansvarigt för skador som orsakas av entreprenören, bör husbolaget agera omsorgsfullt i alla skeden av arbetet:
Välj noggrant: Kontrollera entreprenörens yrkesskicklighet och referenser innan avtal ingås.
Avtala tydligt: Specificera tydligt i avtalet kraven på arbetets kvalitet och skyldigheten att följa god byggpraxis. Skydd av ytskikt under arbetets gång bör också regleras i avtalet.
Övervaka tillräckligt: Följ aktivt upp arbetets gång och åtgärda brister omedelbart.
Informera: Ge även aktieägarna instruktioner om att skydda sin egendom före arbetets början.
Simo Vihemäki
jurist
Kiinteistöliitto Uusimaa