Vinkit järkevään energiankäyttöön kotona ja taloyhtiössä
Energiansäästö on nyt erityisen ajankohtaista ja järkevää niin asukkaille kuin myös koko taloyhtiölle. Eniten energiaa taloyhtiössä kuluu lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Taloyhtiön hoitokuluista energia – ja vesikustannukset ovat tyypillisesti 30-40 prosenttia (perustuu vuoden 2020 tilastoihin).
Ennen kuin taloyhtiössä suunnitellaan isompia energiaremontteja, kannattaa ensin tutustua oman taloyhtiön energiankulutukseen. Kulutuksen seuraaminen on ensimmäinen askel kohti energiansäästötoimenpiteitä. Yhtä lailla, kun taloyhtiön hallituksen kokouksissa seurataan yhtiön kassasaldoa, tulisi seurata myös energian -ja vedenkulutusta.
Taloyhtiössä energiansäästöä voidaan saada asukas -ja taloyhtiötasolla. Energiansäästössä ei ole olemassa pikavoittoja tai vippaskonsteja. Hyvää on se, että kaikki keinot ovat jo olemassa ja niistä on paljon hyvää tutkittua tietoa, nyt vain pitää ottaa ne käyttöön. Esimerkiksi monelle tutut energiansäästövinkit lyhyemmästä suihkusta, huonetilojen lämpötilan laskusta ja hukkaenergian vähentämisestä ovat hyviä keinoja ja viimeistään nyt, kannattaa niihin kiinnittää huomiota.
Katso Usein kysytyt kysymykset– osiosta, mistä asioista taloyhtiön hallitus voi päättää liittyen energiansäästöön taloyhtiössä.
Jos osakkaat saisi kiinnittämään ensin huomiota omaan energiankulutukseensa ja seuraamaan sitä aktiivisesti, heijastuisi se positiivisesti myös taloyhtiön energiankulutukseen. Nykyisin energiayhtiöiden online-palveluista asukas voi helposti seurata omaa sähkönkulutustaan. Säännöllinen seuranta on avain kulutuksen hillitsemiseen ja vähentämiseen. Vastaavasti taloyhtiön edustaja voi katsoa taloyhtiön sähkön- ja lämmönkulutuksen tietoja.
Taloyhtiössä on hyvä herätellä asukkaita järkevään energiankäyttöön. Energian kallistuessa taloyhtiön kulut nousevat ja vaikuttavat suoraan yhtiövastikkeisiin. Monessa taloyhtiössä joudutaankin nostamaan hoitovastiketta tai jopa perimään ylimääräisiä vastikkeita. Suunnitelmallisuus ja varautuminen ovat aina parempia keinoja kuin reagointi jälkikäteen.
Lyhentämällä suihkuaikaa, säästetään helposti energiaa ja vettä. Taloyhtiössä lämmitysenergiaa tarvitaan tilojen ja lämpimän käyttöveden lämmittämiseen. Käyttöveden lämmittämiseen kuluu tyypillisesti noin 20–30 % ostetusta lämmitysenergiasta. Taloyhtiöissä, joissa ei ole käytössä asuntokohtaisia vesimittareita, vettä kuluu yleensä enemmän.
Laske tämän esimerkin avulla paljonko oman taloyhtiösi kulutus olisi euroissa. Lopputulokseen vaikuttaa taloyhtiösi käyttämä energiamuoto (esimerkiksi kaukolämpö tai sähkölämmitys) ja taloyhtiön voimassa oleva energiasopimus.
Monen taloyhtiön rappukäytävässä on aivan liian kuuma. HSY:n tekemässä Taloyhtiöiden yhteistilojen lämpötilaprojektissa huomattiin, että mitattujen taloyhtiöiden yleistilojen lämpötilat olivat talvella pääsääntöisesti yli 20 asteen ja jopa 24 asteessa. Yhteistiloissa onkin merkittävää säästöpotentiaalia. Noin 17 astetta pitäisi riittää hyvin rappukäytävään ja verkkokellariin. Lisäksi autohallien lämpötilaan kannattaisi kiinnittää huomiota.
Laskemalla huoneistolämpötilaa saadaan energiansäästöä. Jos taloyhtiön kaikkien lämmitettyjen tilojen lämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, säästetään noin 5 prosenttia taloyhtiön lämmitysenergiassa.
Huonelämpötiloja kannattaa seurata ja mitata säännöllisesti. Säädettäessä huoneistolämpötilaa, tulee huomioida myös asumisterveysasetuksen määräykset. Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla.
Energiatehokkuuden parantaminen on osa hyvää ja suunnitelmallista kiinteistönpitoa. Energiatehokas valaistus, ilmanvaihto ja lämmöntalteenottojärjestelmät vähentävät energian kulutusta.

Rakennuksen lämpöenergia (oranssit nuolet) ja lämpöhäviöt (punaiset nuolet) 1960-1990-luvun asuinkerrostaloissa. Kuva: Harri Pakarinen / Suunnittelutoimisto Aamu, kuva löytyy Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut -kirjasta (Kiinteistömedia).
Rivi -ja paritaloissa paljon lisääntyneet paljut ja altaat ovat helppo energian säästökohde. Nyt syksyn tullen altaan käyttö kannattaa lopettaa ja aloittaa käyttö uudelleen ensi keväänä. Altaan käyttämä energiamäärä riippuu monesta tekijästä. Siihen vaikuttavat mm. altaan koko, veden lämpötila, altaan eristys ja ulkolämpötila.
Teimme esimerkkilaskelman erään sähkölämmitteisen altaan kulutuksesta, mitä se voisi olla kuukaudessa kesällä: Altaan vesimäärä on noin 900 litraa ja veden keskilämpötila on 34 astetta ja siinä ei ole erityistä eristystä kannen lisäksi. Allas kuluttaa energiaa noin 350 kWh/kk. Tällä hetkellä uuden sähkösopimuksen mukaan sähkö voisi maksaa esimerkiksi 22,30 senttiä per kWh ( + sähkönsiirto veroineen), jolloin altaan käyttö voisi tämän laskukaavan tietojen mukaan maksaa 83 euroa/kk (+sähkönsiirto veroineen). Edullisemmalla sähkösopimuksella kulu on pienempi, mutta vähentämällä altaan käyttökuukausia saadaan tuntuvaa säästöä.
Hyödyllisiä linkkejä:
- Astetta alemmas (Motiva) >>
- Taloyhtiöt-yhdessä energiatehokkaasti (Motivan laaja sivusto) >>
- Kiinteistöliiton energianeuvonta >>
- Alueeni toimitusvelvollinen sähkönmyyjä (Energiavirasto) >>
- Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedian kirja ) >>
- Trooppinen rappukäytävä on helppo säästökohde (HSY) >>
- Taloyhtiön energiaeksperttikurssi (HSY) >>
- Suunnitelmallinen kiinteistönpito (Motiva) >>
- Energiahukan vähentäminen >>
- Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut (Tilastokeskus) >>
- Suunnitelmallinen kiinteistönpito KIPI >>
- Webinaaritallenne: Taloyhtiöiden energiatehokas arki ja ylläpito (Kiinteistöliitto, jäsensivut -> verkkoluennot)
- Webinaaritallenne: Lämmitysmuutokset taloyhtiöissä (Kiinteistöliitto Uusimaa, jäsensivut -> tilaisuuksien aineistot)
- Miten parannan taloyhtiön energiataloutta (Kiinteistöliitto Uusimaan blogi) >>
- Kaukolämpö kuntoon – vinkkejä taloyhtiön lämmityskustannusten pienentämiseksi (Kiinteistöliitto Uusimaan blogi) >>
- TAVIS – Taloyhtiöiden viestintää energia-asioista >>