Bristfällig brandavskiljning i radhus utgör en stor säkerhetsrisk
I Finland byggdes tusentals radhus i träkonstruktion mellan åren 1950 och 1990. I dessa kan det dölja sig en allvarlig säkerhetsrisk: bristfällig brandavskiljning på vinden.
En del av radhusen från denna period planerades utan en brandavskiljande vägg på vinden mellan bostäderna, eftersom en sådan inte alltid krävdes på den tiden. I vissa fall har en brandavskiljning planerats men aldrig byggts, eller så är den bristfälligt utförd. Problemet förekommer i både platta tak, pulpettak och sadeltak med träkonstruktioner på vinden.
Vad är en brandavskiljande vägg på vinden, och varför behövs den?
Varje bostad ska enligt brandskyddsplaneringen utgöra en egen brandcell – det vill säga om en brand uppstår i en bostad, ska elden inte spridas till grannbostäderna utan hållas inne i den egna bostaden tack vare brandavskiljande konstruktioner. Normalt fördröjer brandavskiljningen brandens spridning med cirka 1–2 timmar, vilket ger räddningstjänsten tid att komma fram och släcka elden.
I radhus med trästomme är vindsutrymmena utan undantag byggda i trä. Även om massivt trä har goda brandmotståndsegenskaper i sig, förekommer sällan massiva träkonstruktioner i radhusen – snarare används mindre ”sågvirkesstorlek”, vars brandmotstånd är ganska svagt.
Vid en brand antänder och förstör den höga brännbelastningen från lösöret (möbler och material i bostaden) vindsbjälklagets innertak, och elden sprider sig till vindsutrymmet. Om det saknas brandavskiljningar mellan lägenheterna, sprider sig elden snabbt genom hela byggnadens vindsutrymme, vilket nästan alltid leder till att hela byggnaden förstörs. Om det däremot finns korrekt byggda brandavskiljningar på vinden – med minst 30 minuters brandmotstånd ända upp till yttertaket – kan räddningstjänsten hinna fram i tid för att begränsa branden till en enskild lägenhet och därmed rädda resten av byggnaden.
Ta en titt på vinden
Därför en stark rekommendation: ta en titt på byggnadens vind. Om du kan se från ena änden av byggnaden till den andra, saknas brandavskiljning. Om du däremot ser en beklädnad med gipsskivor vid grannens vägg, är det ett gott tecken.
Om det saknas brandavskiljningar, bör dessa byggas – helst i samband med en takrenovering, när byggmaterial ändå transporteras in. Rekommendationen är att bygga dem så snart som möjligt, men det kräver ett beslut på bolagsstämman och att aktieägarna ”vaknar” och inser denna potentiella brandsäkerhetsrisk för att stödja beslutet.
Jari Hännikäinen
rådgivande ingenjör
Kiinteistöliitto Uusimaa