Kiinteistöliitto Uusimaan tavoitteet hallitusohjelmaan 2023-2027
Yhdistyksen edustajat ovat olleet vaikuttamassa Suomen Kiinteistöliiton hallitusohjelmatavoitteisiin, joita yhdistys tukee ja kannattaa.
Näiden tavoitteiden lisäksi ja täydennykseksi yhdistyksen hallitus päätti edistää kolmea omaa tavoitetta, joista tässä esitellään kaksi. Kolmas tavoite eli Isännöintialan luottamuksen palauttaminen esitellään tarkemmin myöhemmin.
1. Asumiskustannusten nousua on hillittävä erityisesti pääkaupunkiseudulla
Ongelmat
Pääkaupunkiseutu kokonaisuudessaan on selkeästi Suomen kallein seutu asua. Hieman muuta maata korkeampi palkkataso ei läheskään kompensoi kustannuseroa muihin alueisiin. Asuinkiinteistöjen kalleus nostaa kiinteistöverotuksen perusteena käytettäviä arvoja sekä tontin että rakennusten osalta. Kyseessä on piiloprogressio, joka nostaa kokonaisverotuksen pääkaupunkiseudulla selvästi muuta maata kireämmäksi. Vuoden 2022 koko Suomen kiinteistöverosta yli kolmannes kertyy pk-seudun kiinteistöistä.
Kaukolämmön hinta on noussut Helsingissä todella rajusti. Kaupungin täysin omistama energiayhtiö Helen Oy on vuosina 2016-2021 jakanut omistajalleen osinkoina 264,6 meur. Kaupungin omistajapolitiikkaa voidaan perustellusti arvostella, koska isojen osinkojen maksamisen mahdollistamat voitot syntyvät pääosin kaupunkilaisten maksamista ylisuurista hinnoista. Voittovarat olisi tullut käyttää mieluummin investointeihin, joilla olisi voitu jo nyt tuottaa nykyistä enemmän vähähiilistä energiaa. Akuutissa tilanteessa valtion tulisi höllentää verotusta siten, että matkalla vähähiiliseen lämmöntuotantoon myös siirtymävaiheen hinnat pysyvät kohtuullisina.
Ratkaisuehdotukset
Lainsäädännöllä ei tule asettaa liian korkeita alarajajoja kiinteistöverotuksen tasoon, vaan kuntien on annettava itse päättää kiinteistöverotuksensa tasosta. Pääkaupunkiseudun kunnat ovat useita vuosia kärsineet tästä.
Lainsäädännöllä tulee ohjata kaikille kiinteistöille ja asukkaille pakollisten hyödykkeiden kuten sähkön, kaukolämmön ja veden hintoja siten, että hinta ei muodostu kohtuuttomaksi ainakaan niissä tapauksissa, joissa kiinteistön omistajalla tai asukkaalla ei aidosti ole kuin yksi vaihtoehto toimittajaksi. Tämä koskee erityisesti vettä ja kaukolämpöä.
2. Energiansäästöinvestointien rahoituksen saatavuus ja lupaprosessien sujuvuus on turvattava
Ongelmat
Taloyhtiöiden korjaustoimien rahoituksen saatavuus uhkaa heikentyä. Edes pääkaupunkiseudun alueella ei ole enää itsestäänselvää, että taloyhtiöt saavat rahoitusta laajoihin korjausrakentamisen hankkeisiin.
Hankkeisiin tarvittavien viranomaislupien käsittely vie usein liian kauan ja myös lupaprosessin lopputulos voi olla ennakoimaton.
Ratkaisuehdotukset
Erityisesti energian säästämiseen tähtäävät, mutta myös muut tärkeät pitkäjänteiseen kiiinteistönpitoon liittyvät korjaushankkeet tulee tarvittaessa pystyä joko osarahoittamaan tai takaamaan valtion taholta siten, että perusteltuja hankkeita ei jää tekemättä rahoituksen tai tukien saamattomuuden vuoksi.
Asumisen kustannuksia pitkällä aikavälillä laskevat kiinteistökohtaiset korjaustoimet tulee edelleen pitää ARA-tukien piirissä mahdollisimman laajoina ja niihin tulee varata riittävästi valtion tukivaroja. Lupaprosesseihin tulee asettaa määräajat, jonka kuluessa lupapäätös on viimeistään tehtävä.